E-serbest meslek makbuzu kesmek için ne gerekli?
Serbest meslek için elektronik makbuz başvurusu mali mühür veya elektronik imza ile yapılabilir; bu noktada, sahip olduğunuz işletmenin türü önemlidir. Şahıs şirketiyseniz, mali mühür ve elektronik imza arasında seçim yapabilirsiniz, ancak tüzel kişiyseniz, başvurunuzu mali mühür ile göndermelisiniz.
E-serbest meslek makbuzu’na imza gerekli mi?
E-SMM düzenlemek için öncelikle bir e-imza sertifikası edinmeniz gerekir. Bu, e-imza olmadan E-SMM düzenlenemeyeceği anlamına gelir. Elektronik belgelerin güvenli bir şekilde imzalanmasını sağlayan e-imza kullanılmadan belgeler yasal olarak geçerli sayılabilir.
Avukatlar için e-makbuz nasıl kesilir?
Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesinin “E-İşlemler” bölümündeki “E-Arşiv (e-SMM, eMM) Portal Girişi” bağlantısına tıklayarak ve elektronik imza kullanarak sisteme giriş yaparak makbuz düzenleyebilirsiniz. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından sunulan bu hizmet aracılığıyla e-SMM düzenlemek ücretsizdir.
E-smm nasıl kullanılır?
E-SMM belgesi, diğer tarafın talebi üzerine ıslak imzalı veya elektronik olarak (e-posta veya SMS) basılıp muhatabına teslim edilir. Makbuzu basılıp imzalamak yerine, mükellef isterse imzasını noter tasdik ettirebilir ve makbuzlarını tam imzalı olarak hazırlayıp teslim edebilir.
E-SMMM kimler için zorunlu?
e-SMM’yi kimler kullanmak zorunda olacak? Kamu veya özel bir kuruluşa bağlı olmaksızın bağımsız olarak çalışan, mesleki faaliyetini kendi adına yürüten ve bu nedenle serbest meslek sahibi sayılan kişiler, e-SMM düzenlemekle yükümlüdür.
Serbest meslek makbuzundaki stopajı kim öder?
Müşteriniz sizin adınıza (muhasebe beyannamesi ile) stopaj vergisini vergi dairesine öder.
E-SMM için mali mühür gerekli mi?
E-SMM uygulamasına geçebilmek için “e-imza” veya “mali mühür” edinmeniz gerekmektedir.
E-smm kaç gün geriye dönük kesilir?
Kanuna göre E-SMM kaç gün önceden düzenlenmelidir? VUK 231. maddesinde; “Fatura, mal veya hizmetin tesliminden itibaren en geç yedi gün içinde düzenlenir. Bu süre içinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır.” Zil çalar.
E-serbest meslek makbuzu e-faturaya düşer mi?
E-fatura serbest meslek sahipleri için zorunlu değildir. Serbest meslek sahipleri sadece makbuz (serbest meslek makbuzu) düzenlerler. Bu elbette e-faturaya geçmenin önünde bir engel değildir.
Avukat kaç gün içinde makbuz kesmeli?
Avukatlar hangi durumlarda e-SMM düzenleyebilir? Avukatlar, yasal yükümlülükleri uyarınca mesleki faaliyetlerini yürüttükleri ve bunlardan gelir elde ettikleri her zaman e-SMM düzenlemek zorundadırlar. Uygulamada, avukatlık ücretinin tahsil edildiği ay içinde basılı SMM’nin düşülmesi yeterlidir.
Serbest meslek makbuzunda KDV tevkifatı olur mu?
Bu stopaj vergisi oranı, 18. madde kapsamında serbest meslek faaliyeti sonucu yapılan ödemeler için %17, diğer ödemeler için ise %20’dir. Ayrıca serbest meslek sahiplerine yapılan ödemeler için girdi vergisi kesintisi yapılması gerekmektedir. Bu stopaj vergisi oranı %5’tir.
Avukat e serbest meslek makbuzu başvurusu nasıl yapılır?
a) Avukatlar, vergi dairelerinin ücretsiz olarak sunduğu portal üzerinden e-SMM düzenleyebilirler. Bu yoldan yararlanmak isteyen avukatların GIB portalı üzerinden elektronik imzalarıyla başvuruda bulunmaları gerekmektedir.
E-smm kesmek için ne gerekli?
e-Smm makbuzunda neler bulunmalıdır? Serbest meslek sahibinin TR-ID numarası veya vergi kimlik numarası, adı, soyadı ve adresi. Müvekkilin TR-ID numarası veya vergi kimlik numarası, adı, soyadı ve adres bilgileri Soru. Belgenin ayrıntılı düzenlenme tarihi.Daha fazla öğe…•14 Ekim 2024
E-serbest meslek makbuzu ıslak imza gerekli mi?
Serbest Meslek Makbuzunun Düzenlenmesi ve Teslimi Serbest Meslek Makbuzunun ıslak imza ile imzalanması yerine, serbest meslek sahibinin imzasının noterde onaylatılması, hazırlanması ve serbest meslek belgesi için elektronik makbuza atılması gereken ıslak imza yerine geçecek hazır imza ile teslim edilmesi de mümkündür.
SMMM’e-İmza zorunlu mu?
Serbest meslek sahiplerinin E-SMM düzenleyebilmeleri için e-imza veya mali mühür sahibi olmaları zorunludur.
Gib’e-serbest meslek makbuzu başvurusu nasıl yapılır?
GİB Portal ile e-SMM başvurusu GİB Portal yöntemi ile elektronik serbest meslek sertifikası sistemine ücretsiz olarak geçiş yapmak mümkündür. Bunun için öncelikle mali mühür gerekmektedir. Daha sonra adresinizi girmeniz ve başvuru sürecini başlatmanız gerekmektedir.
Serbest meslek erbabı e-fatura kesebilir mi?
Serbest meslek sahipleri yalnızca makbuz (serbest meslek makbuzu) düzenlerler. Bu elbette e-faturaya geçmenin önünde bir engel değildir. Bu, e-faturaya geçen serbest çalışanların kendilerine düzenlenen faturaları e-fatura olarak alabilecekleri ve elektronik olarak saklayabilecekleri anlamına gelir.
Serbest meslek makbuzu kesmek için şirket gerekli mi?
İşletme sahibi olmayan serbest meslek sahipleri tarafından düzenlenebilen SMM, iki ayrı nüsha halinde düzenlenir. Düzenlenen faturanın aslı müşteriye verilir, nüshası faturayı düzenleyen kişide kalır. Serbest meslek makbuzu her toplandığında ve müşteriye iletildiğinde uygun şekilde doldurulmalıdır.
Serbest meslek makbuzu nasıl açılır?
Serbest meslek makbuzu düzenleyebilmek için vergi dairesinden mesleki sorumluluk belgesi almanız gerekir. Daha sonra bu makbuzları yetkili matbaa şirketleri aracılığıyla yazdırmalı ve makbuzları gerekli bilgilerle doldurmalısınız. Müşteriye tamamlanmış makbuzun orijinalini vererek hizmet bedelinin tahsilatını tamamlarsınız.