Ayıp sorumluluğu kaç yıldır?
Yasa veya sözleşme tarafından daha uzun bir süre öngörülmediği takdirde, kusurlu performans sorumluluğu, kusur daha sonra ortaya çıksa bile, hizmetin sağlanmasından iki yıl sonra sona erer. Ağır ihmal veya kusurun hileli olarak gizlenmesi durumunda, sınırlama hükümleri uygulanmaz.
Ayıptan kimler sorumludur?
KUSUR KAVRAMI Kusur kavramı Tüketiciyi Koruma Kanunu’nda da tanımlanmıştır. Madde 8 de benzer şekilde düzenlenmiştir. Hukukumuza göre, kusur sorumluluğu 219’da çıkarılan Madde ile düzenlenmiştir. Satıcı kusurdan sorumludur.
Ayıplı mal şartları nelerdir?
Ayıplı mal sayılması için, sözleşmede kararlaştırılan malın teslim edilmiş olması, ancak malın sözleşmede belirtilen özelliklere sahip olmaması veya malın niteliği ve niteliği gereği sahip olması gereken özelliklerden yoksun olması gerekir. Bu nedenle, malın miktarının az olması ayıp olarak değerlendirilmez.
Ayıplı mal süresi ne kadar?
Tüketici, malın teslim tarihinden itibaren otuz gün içinde ayıbı satıcıya bildirmekle yükümlüdür. Bu durumda tüketici, iade, ürünü ayıpsız bir ürünle değiştirme veya ayıp oranında bedel indirimi veya ücretsiz onarım talep etme gibi sözleşmeden cayma hakkına sahiptir.
Bir müteahhit yaptığı binadan kaç yıl sorumludur?
Gizli ayıptan dolayı yüklenicinin sorumluluğunda zamanaşımı süresi, inşaat sözleşmesi taşınır yapıya ilişkin ise teslim tarihinden itibaren iki yıl, taşınmaz yapıya ilişkin ise beş yıl olup, ayıbın oluşmasında yüklenicinin ağır kusuru varsa bu süre 20 yıldır.
Müteahhidin ayıptan sorumluluğu kaç yıldır?
Türk Borçlar Kanunu’nun 478. maddesi; Müteahhidin gizli ayıptan doğan sorumluluğunu, eserin tesliminden itibaren 5 yıl ile sınırlandırmaktadır. Ancak, müteahhit ayıptan dolayı ağır kusurlu ise bu süre teslimden itibaren 20 yıldır.
Müteahhitin ağır kusuru nedir?
Ayıp, malın tüketiciye teslimi sırasında tarafların kararlaştırdıkları şartların, numune veya modele uymaması veya sözleşmeye aykırı olması halinde ortaya çıkar. Zira mal, objektif olarak taşıması gereken özellikleri taşımaz.
Ayıplı mal nasıl tespit edilir?
Öncelikle ürünün etiketleri, ambalajı, reklamları ve kullanım kılavuzları incelenerek ürünün orada belirtilen özelliklere sahip olup olmadığı kontrol edilmelidir. Ürün bu özelliklere uymuyorsa veya reklamlarda ve duyurularda verilen bilgilerle uyuşmuyorsa ürün arızalı kabul edilir.
Malın ayıplı olduğuna kim karar verir?
Malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren altı ay içinde ortaya çıkan ayıplar, teslim gününde var sayılır. Malın ayıplı olmadığını ispat yükü satıcıya aittir. Kusur olmasa bile satıcının sorumlu olduğu kabul edilir.
Ayıplı mal neleri kapsar?
Ayıplı mal; sayılan unsurları içermeyen, malda aranan özellikleri taşımayan, taraflar arasında kararlaştırılan modele uymayan, ayrıca bu üründe objektif olarak bulunmayan unsurların bulunduğu mallardır.
Ayıplı mal aldığımızda neler yapmalıyız?
Ürün ayıplı ise tüketiciler, iade, ayıpsız bir ürünle değiştirme, ayıp oranında fiyat indirimi ve ürünün ücretsiz onarımını talep etme hakkına sahiptir. Tüketici dilediği hakkı kullanmakta serbesttir. Satıcı tüketicinin isteğine uymak zorundadır.
Ayıplı mal için hangi dava açılır?
Arızalı mallar için talepler görev ve yargı yetkisine göre belirlenmelidir. Burada tüketici söz konusu olduğundan, arızalı mallar için talepler tüketici mahkemesine yapılır. Tüketici mahkemesi yetkili mahkemedir. Yetkili mahkeme, davanın açıldığı tarihte davalının ikametgahıdır.
Ayıplı konut ne demek?
Ayıplı konut malı, satıcının öngördüğü özelliklere uymayan, üzerinde anlaşılan teknik özelliklere uymayan ve alıcının malı istediği gibi kullanmasını engelleyen maldır.
Ayıplı konut davası hangi mahkemede açılır?
Taraflar arasındaki uyuşmazlık Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamına girdiğinden, davanın görülmesi Tüketici Mahkemesi tarafından yapılır.
Ayıplı mal için ihtarname şart mı?
198) T.B.K. 223/2. Maddeye göre bu ayıbın derhal bildirilmesi zorunludur. Yargıtay 11. Hukuk Dairesi ve 15. Hukuk Dairesi içtihatları, ayıp şikâyetinin resmî olmayıp tanıkla ispat edilebileceğini kabul etmiştir.
Ayıplı mal zamanaşımı nedir?
TKHK Madde 12 – (1) Kanunda veya taraflar arasındaki sözleşmede daha uzun bir süre öngörülmediği takdirde, ayıplı maldan doğan sorumluluk, ayıp daha sonra ortaya çıkarsa, malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren iki yıllık zamanaşımına tabidir.
Sözleşmeden doğan sorumluluk zamanaşımı süresi kaç yıldır?
Alacak zamanaşımı süreleri Alacak zamanaşımı süreleri Borçlar Kanunu’nun 146 – 161. maddelerinde düzenlenmiştir. Kanunda aksi öngörülmediği takdirde her alacak on yıl sonra sona erer. Alacak zamanaşımı süreleri sözleşmeyle değiştirilemez.
Ayıplı maldan kim sorumlu olur?
MADDE 6 – Arızalı bir mal, bir kimsenin ölümüne veya yaralanmasına ya da bir malın zarar görmesine sebep olursa, imalatçı/üretici, kusuru olup olmadığına bakılmaksızın, ortaya çıkan zararı tazmin etmekle yükümlüdür.
Ayıplı malın iade süresi ne kadardır?
Evet, satın alınan malın ayıplı olması halinde tüketiciler, malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren iki yıl içinde bedel iadesini, malın ayıpsız bir benzeri ile değiştirilmesini, ayıp oranında bedel indirimi veya ücretsiz onarımını talep etme hakkına sahiptir.