Farmasötik kimya ne yapar?
Farmasötik kimya, kısaca farmasötik kimya anlamına gelir ve etken madde moleküllerinin tasarımı ve sentezinden başlayarak, biyolojik ortamda kimyasal yapı-farmakolojik etki ilişkilerinin araştırılmasına, bunların metabolizmasına ve vücuttan atılmasına kadar tüm aşamaları inceleyen eczacılığın temel alanlarından biridir.
Farmasötik işlemler nelerdir?
Ham maddelerin kullanılabilir bir forma dönüştürülmesine farmasötik prosesler denir. İlaç üretirken, bunların temiz, saf, bozulmamış ve yabancı maddelerden arındırılmış olmasına dikkat edilmelidir. İlaç üretiminde temizlik söz konusu olduğunda; •Hiçbir mikroorganizma içermediği ve •Hiçbir yabancı madde içermediği anlaşılır.
İlaç üretimi kimyanın hangi alt dalı?
Farmakolojinin Dalları •İlaç adı verilen ilaç hammaddeleriyle ilgilenen alt daldır.
Farmasötik ürünler nelerdir?
İlaç (tıbbi-farmasötik ürün), insanlarda bir fonksiyonun önlenmesi, teşhisi, tedavisi veya düzeltilmesi veya değiştirilmesi amacıyla kullanılan, genellikle bir veya daha fazla yardımcı madde ile formüle edilmiş, etkin madde veya maddeleri içeren bitmiş dozaj formudur.
Farmasötik özellik nedir?
Dozaj formu: (Dozaj formu) Etkin maddeyi etkisiz yardımcı maddelerle karıştırarak hastanın daha kolay kullanabileceği özel dozaj formlarıdır. İlaç formülasyonu: Etkin maddenin uygun yardımcı maddelerle karıştırılarak belirli formüllere göre üretilmesini içerir.
Anorganik kimya neyi inceler örnek?
İnorganik kimya, özellikle metaller ve ametaller olmak üzere karbon içermeyen bileşikleri inceleyen bir kimya dalıdır. Bu bölümün odak noktası, elementler arasındaki bağlar, bileşiklerin yapıları, özellikleri ve reaksiyonları gibi konulardır.
Farmasötik bileşen nedir?
Aktif ilaç bileşenleri (API’ler): Bunlar bir ilaca terapötik etkilerini veren temel bileşenlerdir. API’ler doğal kaynaklardan (örneğin bitkiler veya hayvanlar) elde edilebilir veya bir laboratuvarda sentezlenebilir.
Farmasötik ilaç etkileşimi nedir?
Farmasötik etkileşimler: İ.v. Bunlar, birlikte infüzyon halinde uygulandığında çökelmeye veya inaktivasyona yol açan fizikokimyasal etkileşimlerdir.
Farmasötik üretimi nedir?
Doğal, yarı sentetik ve sentetik etken maddeler ve yardımcı maddeler kullanılarak çeşitli farmasötik ilaç formlarının geliştirilmesi, endüstriyel üretimi ve denenmesi için gerekli bilimsel ve teknolojik çalışmaları yapan bilim dalıdır.
Farmakoloji ne ile ilgilenir?
Farmakoloji; İlaçların geliştirilmesi ve üretiminden hastalar tarafından kullanılmasına kadar her aşamada araştırma ve geliştirme yapan bir bilim dalıdır. Bilimsel bir disiplin olarak farmakoloji, yeni ilaçların tasarımı ve keşfi ve moleküler ve hücresel mekanizmaların anlaşılması ve açıklanmasıyla ilgilenir.
Kimya hangi alanlarla ilgilenir?
Kimya, maddenin yapısını, özelliklerini, bileşimlerini, etkileşimlerini ve tepkimelerini inceleyen ve uygulayan bilim dalıdır.
Farmakolojinin dalları nelerdir?
Birçok bilim adamına göre farmakolojinin alt dalları şunlardır: farmakokinetik, farmakoepidemiyoloji, farmakovijilans, farmakoimpedans, farmakoekonomi, farmakogenetik.
Farmasötik kimya ne demek?
Farmasötik kimya, aktif maddenin tasarımı, sentezi, yapı açıklaması, kantifikasyonu, yapı-aktivite ilişkileri ve metabolizmasıyla ilgilenen bir bilim dalıdır. Amaç, daha etkili, daha az yan etkiye sahip ve daha az toksik olan ideal ilacı geliştirmektir.
Farmasötik form nedir?
Farmasötik formülasyon, aktif bileşen de dahil olmak üzere farklı kimyasal maddeleri birleştirerek nihai bir ilaç ürünü üretme sürecidir. Farmasötik formülasyon, aktif bileşen de dahil olmak üzere farklı kimyasal maddeleri birleştirerek nihai bir ilaç ürünü üretme sürecidir.
Farmasötik kalite sistemi nedir?
Farmasötik ürünlerin amaçlanan kullanımları için gereken kaliteye sahip olmasını sağlamak için yapılan organize düzenlemeler kümesidir. Bu nedenle GMP ve diğer kalite faktörlerini içerir.
Farmasötik eşdeğer nedir?
Farmakolojik eşdeğerlik; Kimyasal olarak farklı ancak vücutta aynı aktif molekülleri üreten ve aynı farmakolojik etkiye sahip iki ayrı farmasötik forma moleküllerin dahil edilmesidir (Chereson ve Banakar 1999). Jenerik ürün; Tam biyoeşdeğerliğe sahip orijinal ürünün farmasötik eşdeğeridir.
Farmasötik üretimi nedir?
Doğal, yarı sentetik ve sentetik etken maddeler ve yardımcı maddeler kullanılarak çeşitli farmasötik ilaç formlarının geliştirilmesi, endüstriyel üretimi ve denenmesi için gerekli bilimsel ve teknolojik çalışmaları yapan bilim dalıdır.
Farmasötik tıp nedir?
Farmasötik, her türlü ilaç için kullanılan bir terimdir. Farmasötik teknoloji, doğal ve sentetik hammaddelerin ilaca dönüştürülmesinin bilimsel prensiplerini inceleyen ve ilaçların endüstriye ve klinik kullanıma geçiş aşamalarını geliştiren bilim dalıdır.
Farmasötik ilaç etkileşimi nedir?
Farmasötik etkileşimler: İ.v. Bunlar, birlikte infüzyon halinde uygulandığında çökelmeye veya inaktivasyona yol açan fizikokimyasal etkileşimlerdir.