İçeriğe geç

Mâkul Ne Demek Tdk

Makul kişi ne demek?

Psikolojideki makul kişi için bkz: Reasonable human model. Hukukta, makul kişi, makul adam veya Clapham Omnibus’taki adam, karakteri ve davranış biçimleri genel gerçeklere dayalı iyi uygulama veya siyasi yargı tarafından belirlenen varsayımsal bir kişidir. Psikolojideki makul adam için bkz: Reasonable man in psychology. Reasonable human model. Hukukta, makul kişi, makul adam veya Clapham Omnibus’taki adam, karakteri ve davranış biçimleri genel gerçeklere dayalı iyi uygulama veya siyasi yargı tarafından belirlenen varsayımsal bir kişidir.

Makul seviye nedir?

Uygun bir seviye tek haneli enflasyondur. Yüzde 10’un üzerindeki herhangi bir enflasyon yüksektir ve bu nedenle uygunsuzdur. Şu anda olduğu gibi yüzde 50’nin üzerindeyse hiperenflasyondur.

Makul fiyat ne demek?

Makul fiyatlandırma yöntemi; Fiyatı belirleyen kişi(ler), müşteri değerini yansıtan bir fiyat belirlemeyi düşünür. Başka bir deyişle, bir müşteri olarak empati kurarak, “Bu yemek veya içecek için ne kadar ödemeye razıyım veya öder miyim?” sorusunun cevabı makul bir fiyat olacaktır.

Mübadil ne demek TDK?

Mubadil, Türkçedeki anlamına göre “başkasıyla yer değiştirmiş” anlamına gelir. Göçe tabi tutulan veya göç etmeye zorlanan kişilere “yer değiştirmiş” denir.

Makul düşünmek ne demek?

Kelime Anlamı: “Makul” kelimesi mantıklı, makul veya kabul edilebilir anlamına gelir. Makul olmak, bir şeyin mantıksal bir temele dayanması veya kabul edilebilir olması anlamına gelir.

Makul nedir felsefe?

Felsefe terimi, zihinle kavranabilen ve kavranabilen bir varlık veya kavram anlamındadır.

Makul güvence nedir?

Makul güvence, finansal tabloların bir bütün olarak nitelik ve nicelik açısından hatalardan arınmış olduğu sonucuna varmak için yeterli ve uygun bağımsız denetim kanıtının toplanmasıdır. Bağımsız denetimde makul güvence: Bu, denetim bağlamında yüksek ancak mutlak olmayan bir güvence düzeyidir.

Makul süphe ne demek?

Makul şüphe, bir suç ve suçla ilgili belirli olaylar göz önüne alındığında, bir kişinin veya şeyin bir suçla bağlantılı olabileceği varsayımına yol açan şüphedir. Makul şüphe bir “beklenti veya görüş” değildir.

Makul geçmek ne demek?

Takdir edilmek, çok beğenilmek, beğenilmek anlamında kullanılır. Bu ifade tek başına veya bir cümlede diğer ifadeler ve kelimelerle birlikte kullanılabilir. “Takdir edilmek” ifadesinin ne anlama geldiğini sizin için derledik. “Takdir edilmek” ifadesi dilimizde sıkça kullanılan bir ifadedir.

Makul kar ne demek?

Başka bir deyişle, makul brüt satış kârı, işlem anında söz konusu mal veya hizmete uygulanabilen ve piyasa koşullarına göre veya üstlenilen işlev ve riskler dikkate alınarak belirlenen objektif bir orana göre belirlenen kârı ifade eder.

Makul süre ne demek?

Ceza yargılamasında makul süre Ceza yargılamasının sonuçlandığı tarih, soruşturma veya kovuşturmanın sona erdiği ve normal yasal yolların tüketildiği tarihtir. İlk derece mahkemelerinde yargılama süresi beş yılı aşarsa, bu genellikle makul sürenin aşıldığı kabul edilir.

Makul değer ne demek?

Muhasebe Standartları Tebliği’nde (seri numarası: 10177) yayımlanmıştır.

Mablak ne demek TDK?

kürek, mikser, mablak.” (Kanar, 2007: 1901) olarak tanımlanmaktadır. TDK sözlüğünde “1. isim, eski hamur, merhem, boya vb. Bir ucunda sap, diğer ucunda düz bir kısım bulunan, bir şeyleri ezmek ve yoğurmak için karıştırmaya yarayan araç.

Selanik’ten göç edenlere ne denir?

Türkiye ile Yunanistan arasında nüfus mübadelesi, Türkiye Cumhuriyeti ile Yunanistan Krallığı’nın, 1923’te Lozan Antlaşması’na ek olarak yaptıkları anlaşma gereği kendi ülkeleri vatandaşlarını dinlerine göre sürgün ve zorunlu göçe tabi tutmalarını ifade eder. Göçe tabi tutulan kişilere mübadele denir.

Mubadala ne demek?

Arapçada “مبادلة” (mubadala) kelimesi takas veya değişim anlamına gelir. Örnek cümle: İki ülke arasındaki toprak değişimi sınırların yeniden çizilmesine yol açtı.

Makul sebep nedir?

Makul sebep; Makul şüpheden daha geniş bir kavramdır. “Makul şüphe” ile “makul sebep” arasında bir fark vardır: Makul sebep, bir alanda uzman olan bir kişi tarafından yargılanan olgulardır. Uzman bilgisine sahip bir kişi somut bir olgu gördüğünde, ona bir anlam verebilir.

Makul şüpheli nedir?

Başsavcılık tarafından aramalarla ilgili kararlar almak üzere günde 24 saat bir savcı atanır. Makul şüphe, bir suç ve suçla ilgili belirli olaylar göz önüne alındığında, bir kişinin veya şeyin bir suçla bağlantılı olabileceği varsayımına yol açan şüphedir.

Makul şüphe nedir örnek?

Suç şüphesi kuvvetlenmiştir; arabayı aramamıza ve delillere el koyarak delile/faile ulaşmamıza izin veren şüphe makul şüphedir. A? Aracını ararken, çalındığı iddia edilen çanta bulunur. Suç şüphesi olduğu için kolluk kuvvetleri olayı savcılığa bildirir.

Makul değer ne demek?

Muhasebe Standartları Tebliği’nde (seri numarası: 10177) yayımlanmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir