İçeriğe geç

Soyadları Kim Belirliyor

Soyadını kim belirler?

Madde konuşmaların sonunda kabul edildi ve dördüncü madde daha sonra işlendi. Madde: “Soyadını seçme görevi ve hakkı, evlilik birliğinin başı olan kocaya aittir.” Evliliğin sona ermesi veya boşanma halinde çocuk, annesine verilmiş olsa bile, babasının seçtiği veya seçeceği ismi alır.

Soyadları neye göre verildi?

Kanun tasarısı üzerindeki görüşmeler 16 Haziran’da Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde başladı ve 15 maddeden oluşan 2525 sayılı Soyadı Kanunu 21 Haziran 1934’te kabul edildi. Kabul edilen “Soyadı Kanunu” ile her Türk’ün gerçek adından başka bir soyadına sahip olması zorunlu hale getirildi.

Aile soyadları nasıl belirleniyor?

Türk Medeni Kanunu’nun 321. maddesine göre, “ana ve baba evli ise çocuk aile soyadını taşır.” Bu hükümde, evlilik içinde doğan çocuğun soyadının aile adı, yani babasının soyadı olduğu açıkça belirtilmiştir.

Mustafa Kemal’e Atatürk soyadını kim önerdi?

1979 yılında TRT’de yayınlanan “Atatürk’ten Anılar” adlı programın 32. bölümüne konuk olan Dilâçar, Mustafa Kemal Paşa’ya Atatürk soyadının verilmesi önerisinin Konya Milletvekili Naim Onat’tan geldiğini, kendisinin sağlığında Atatürk soyadıyla ilgili herhangi bir iddiada bulunmadığını söyledi.

Kişi kendi soyadını değiştirebilir mi?

Soyadını değiştirmek isteyen kişi Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvuruda bulunur. Dava, başvuranın ikamet ettiği veya kayıtlı olduğu adliyede açılabilir. Davanın kabul edilebilmesi için soyadını değiştirme başvurusunun Medeni Kanun’da belirtilen dava şartlarını taşıması gerekir.

Bebek anne soyadını alabilir mi?

Anayasa Mahkemesi’nin 2018 tarihli kararlarına atıfta bulunan Yargıtay, annenin müşterek çocuğun soyadını kendi soyadıyla değiştirmesini talep etmesini engelleyen yasal bir düzenlemenin bulunmadığını, velayetin de çocuğun soyadını belirleme hakkının dayanağını oluşturduğunu kabul etmiştir.

Hangi soyadları alınamaz?

Müstehcen ve gülünç soyadları, kabile, yabancı ırk ve millet adları, rütbe ve devlet hizmetini belirten adların soyadı olarak kullanılması yasaktır.

Hangisi soyadı olarak verilmez?

Madde 3 – Rütbe ve memuriyet adları, kabile, yabancı ırk ve millet adları ile genel adaba uymayan, çirkin ve gülünç soyadları kullanılamaz.

2 soyadı olur mu?

“Kadın evlendiğinde kocasının soyadını alır; ancak, evlenme memuruna veya daha sonra nüfus müdürlüğüne yazılı başvuruda bulunarak kocasının soyadından önce kendi soyadını da kullanabilir. Daha önce iki soyadı kullanmış olan bir kadın, bu haktan yalnızca bir soyadı için yararlanabilir.” 24 Kasım 2023

Soy ismimiz nereden gelmektedir?

Soyadı, soyadı, doğum ismine eklenen ve kişisel ismin bir parçası olarak kabul edilen isim. Genellikle bir aile ismi yerine kullanılır. Batı ülkelerinde verilen isimden sonra gelirken, Macaristan ve birçok Doğu Asya ülkesinde verilen isimden önce kullanılır.

Ailemiz kullandığımız soyadını neden almıştır?

Soyadı Kanunu, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının soyadı alabilmelerini sağlamak amacıyla 21 Haziran 1934’te yürürlüğe girdi. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan Hristiyan ve Yahudi nüfusun zaten soyadları vardı ve bu soyadları yaşadıkları bölgedeki insanlar tarafından biliniyordu.

Neden babamızın soyadını alırız?

Evlilik dışı doğan çocuklar annelerinin soyadını alırlar. Ancak annenin önceki evliliğinden çift soyadı varsa, çocuk onun kızlık soyadını alır. Evlilik dışı çocuklar, ebeveynler birbirleriyle evlenirse, baba onları tanırsa veya hakim babalığa karar verirse babalarının soyadını alırlar.

Atatürk’ün gerçek soy ismi nedir?

21 Haziran 1934 tarih ve 2525 sayılı Soyadı Kanunu’nun kabul edilmesinin ardından Mustafa Kemal’e, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 24 Kasım 1934 tarih ve 2587 sayılı Kanunu ile Atatürk soyadı verildi.

Ermenilerin soyadı neden Türkçe?

– Benimki de dahil olmak üzere birçok Ermeni soyadı Türk kökenlidir. Ermenistan bugün olduğundan çok daha büyükken, birçok Ermeni şu an Türkiye sınırları içinde yaşıyordu. Ve soyadları Kardeşyan’da olduğu gibi Türkçe bir kelimenin yanına Ermenice bir ek (yan) eklenerek oluşturulmuştu.

Dünyada soyadı ilk ne zaman kullanıldı?

Soyadları ilk olarak nüfus sayımını kolaylaştırmak için M.Ö.’de kaydedildi. 2582’de Çin’de kullanılmaya başlandı ve bu fikir kısa sürede tüm dünyaya yayıldı. Orta Çağ’da Batı Avrupa’nın nüfusu arttıkça, soyadları insanları birbirinden ayırmak için kullanıldı.

Babanın soyadını reddetmek için ne yapmalı?

Soyadını kullanmak istemiyorum. Ne yapmalıyım? Nüfus kayıtlarını düzeltme davaları olarak da bilinen soyadını değiştirme davaları, davayı açan kişinin, yani davacının ikamet ettiği yerdeki asliye hukuk mahkemelerinde açılır. Soyadını değiştirmek için mahkeme “meşru bir nedenin varlığı” kriterine dikkat eder.

Anne soyadını almak için ne yapmak gerekir?

Yukarıda açıklandığı üzere Anayasa Mahkemesi, boşanma ile evlilik akdinin sona ermesinden sonra velayeti anneye verilen çocuğun soyadının, annenin talebi üzerine değiştirileceğine hükmetmiştir. Velayeti anneye verilen çocuğun, annenin soyadını alabilmesi için buna karşılık dava açılması gerekmektedir.

Çocuk kimin soyadını alacak?

Türk Medeni Kanunu’nun 321. maddesine göre, “ana ve baba evli ise çocuk aile soyadını taşır.” Bu hükme göre, aile topluluğu içinde çocuk, aile soyadı olarak babasının soyadını taşıyacaktır.

Hangi soyisimler alınamaz?

Müstehcen ve gülünç soyadları, kabile, yabancı ırk ve millet adları, rütbe ve devlet hizmetini belirten adların soyadı olarak kullanılması yasaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir